skip to Main Content

Tijdens de dramalessen op de basisschool raakte Iris Stam al op jonge leeftijd enthousiast over toneel. “Ik kwam bij Young Art in Beverwijk en ben heel veel gaan spelen. Eigenlijk wilde ik actrice worden, maar ik merkte dat ik zelf voorstellingen maken nog leuker vond.”
Het mooie van toneel vindt Iris dat ze alles durft. “Ik ben best verlegen, maar op het toneel durf ik alles. Je schept je eigen wereld en zet de werkelijkheid naar je hand.”

Kennismaken met theater
De theaterlessen voor kinderen van 7 tot 10 jaar worden een proeve van alles wat theater in zich heeft. “De kinderen gaan aan de slag met spelen met emoties, personages, overdrijving, lichaamstaal, tekst en improvisatie. Ze doen ervaring op met samenspel, scènes bedenken en voor publiek spelen. In sneltreinvaart wil ik in de 8 lessen alles laten zien, zodat de kinderen een heel goed beeld krijgen.”

Voor volwassenen wil Iris een nieuwe theatergroep oprichten. “Met z’n allen werken we naar een voorstelling toe. Aan de hand van een script leren de spelers alles over acteren. We werken met beginners en gevorderden door elkaar, het is leuk om elkaar daarin te helpen.”

Gewoon opnieuw doen
Kinderen en volwassen leren van toneel veel skills, denkt Iris. “Je leert voor een groep te staan, je verlegenheid kwijt te raken, je leert over sociale vaardigheden en samen naar een doel toewerken. En je leert creatief denken, waardoor je ook in het gewone leven heel veel zelf kunt bedenken en oplossen.”

Iris leerde door theater op een andere manier naar de wereld kijken. “Op het toneel kan alles, waardoor je denk: waarom zou het ook niet in de echte wereld kunnen? Je kijkt veel vrijer en veel breder. Ik denk bijvoorbeeld niet snel dat er geen oplossing is. Er moet iets te verzinnen zijn! Bij theater leer je niet bang zijn dat iets mislukt. Je mag het fout doen. Lukt het niet, dan doe je het gewoon opnieuw.”

Back To Top
X