skip to Main Content

Het instrument

De blokfluit is naast de dwarsfluit de belangrijkste vertegenwoordiger van de fluitenfamilie. Het is simpel om geluid uit dit instrument te krijgen, maar er is wel meer voor nodig om een blokfluit echt mooi te laten klinken. Een blokfluit heeft acht gaten, zeven aan de bovenkant en één aan de onderkant. Aan de onderkant bevindt zich het duimgat dat helemaal of half geopend kan worden om hogere noten te produceren. Blokfluiten zijn er in zeer veel verschillende soorten en maten. De kleinste blokfluit is ongeveer 15 cm en de grootste blokfluit is wel meer dan drie meter lang! De blokfluit wordt meestal van hout (esdoorn, peer, ahorn, ebbenhout, kersen- of buxushout) gemaakt.

De bekendste blokfluit is de sopraan, waarop leerlingen doorgaans beginnen. Meest gebruikte blokfluiten zijn sopraan, alt tenor en basblokfluit. Verder worden de sopranino en de contrabasblokfluit ook vaak gebruikt.

Meer

Genres

De blokfluit is een van de belangrijkste instrumenten voor het spelen van Renaissance- en barokmuziek. Het instrument is ook uitermate geschikt om moderne muziekstijlen op te spelen. Verschillende componisten in de 21ste eeuw componeerden muziek voor blokfluit.

Er wordt dan veel gebruikt gemaakt van moderne technieken en er zijn zelfs stukken geschreven waarbij één blokfluitist op twee blokfluiten tegelijk speelt!

Vanaf welke leeftijd

Kinderen kunnen vanaf vier jaar al beginnen met blokfluit les. De muziekontdektuin Blokfluit is voor leerlingen van 7 t/m 11 jaar.

Aanschaf

De prijs van een instrument hangt onder andere af van het materiaal dat is gebruikt. Kunststof blokfluiten zijn goedkoper. Een goede kunststof blokfluit (dus geen speelgoedfluit) klinkt helder en is ongevoelig voor vocht. Een goede houten blokfluit heeft echter een veel warmere klank en heeft ook meer mogelijkheden een toon te kleuren. Blokfluiten zijn te koop in bijna elke muziekwinkel. Uitgezonderd de fluiten in de hoogste prijscategorie, worden blokfluiten met een machine gemaakt en lang niet altijd goed nagekeken. Het is goed mogelijk dat er een minder goed gelukte blokfluit tussen zit. Daarom is het verstandig een blokfluit altijd uit te proberen in de winkel. De docent geeft graag advies.

Proefles en lessen

Wil je eerst proberen of dit instrument geschikt is voor jou? Vraag dan een proefles aan als je met een jaarcursus wilt starten of doe mee met de Speelmee-actie voor kinderen van 7 tot 12 jaar met de Muziekontdektuin Blokfluit. Je krijgt dan 8 lessen voor € 80,-. Deze cursus start in oktober en in februari. Is de blokfluit echt jouw instrument? Dan kun je je opgeven voor de jaarcursus. In overleg met de docent stem je de dag, het tijdstip en het aantal lesminuten af.

Minder

Ontdek de blokfluit in acht lessen. Wie weet is dit de instrument van je dromen!

Startdatum Einddatum Aantal lessen Lesdag Starttijd Eindtijd Docent
03/02/20 30/03/20 8 Maandag 16:15 16:45 Brigit Klerk Inschrijven

Lesgeld is € 80

Lesgeld (gebaseerd op 35 lesweken)

Het lesgeld zijn gebaseerd op 35 lesweken.

Lesgeld Bedrag
Korte cursus tarief (kennismaking) € 80

Back To Top
X