Martijn Ensing
Gitaar (akoestisch)

06 – 24 85 29 64
info@tocadomusic.nl

Ik ben in 1983 geboren in Breda, maar ik voel me een echte Haarlemse mug. Ik speelde al langere tijd gitaar, maar mijn passie voor gitaarspelen is echt tot uiting gekomen toen ik de muziek van Tommy Emmanuel hoorde. In 2012 ben ik afgestudeerd aan het conservatorium in Utrecht, richting Jazz&Pop.

Alles is mogelijk
Tijdens de les zoeken we samen een nummer uit dat past bij jouw niveau. Alle technieken op de gitaar, theorie, ritmiek en samenspel komen bij het beoefenen van deze nummers aan bod. De liedjes kunnen komen uit allerlei genres, van pop tot jazz en klassiek tot bossa nova. Veel van deze nummers heb ik zelf al uitgeschreven en kun je handig online downloaden en printen. Mocht je een nummer willen spelen dat er nog niet bij staat dan kan dat natuurlijk ook!

Inspiratie
Ik werk eigenlijk amper met stof uit standaard lesboeken. Liever ga ik af op wat jij wilt leren. Door deze inspraak te geven behoud je de motivatie om je gitaar steeds beter te leren kennen. En dat inspireert weer!

Zie ook: www.tocadomusic.nl.

Interview 2018
Gitaardocent Martijn Ensing

‘Op gitaarles leer je meer dan alleen gitaarspelen.’

Gitaardocent Martijn Ensing (34) geeft nu voor het tweede schooljaar les in Heemskerk. Zelf begon Martijn Ensing op zijn 15e met gitaarspelen. Hij raakte geïnspireerd toen hij een vriend van zijn moeder klassiek gitaar hoorde spelen. “Ik vond de klank van de gitaar altijd al heel mooi, en ben les gaan nemen. Toen ik op mijn 20e Tommy Emmanuel (een beroemde Australische jazz/ folkgitarist – red.) leerde kennen, ben ik écht veel gaan spelen. Ik hou ervan veel tijd in stukken te steken en technische dingen onder de knie te krijgen. Daar kan ik helemaal in opgaan.”

Fouten maken

Al voor Martijn op zijn 22e naar het conservatorium ging, gaf hij gitaarles. Van nature vindt hij het heel leuk om dingen aan mensen uit te leggen. Vooral als ze er echt iets aan hebben. “Op gitaarles leer je meer dan alleen maar gitaarspelen,” vindt Martijn. “Je kunt technieken leren, maar leert ook om je te concentreren. Regelmatig zijn er kinderen die bij de eerste les niet zo goed een fout durven te maken. Ik laat ze dan zien dat het niets uitmaakt, dat fouten maken erbij hoort als je iets leert. Daar leren ze veel van, en het helpt voor hun zelfvertrouwen.”

Vanuit de liedjes

Martijn werkt altijd vanuit liedjes. “We kiezen vaak samen een liedje uit. Van daaruit leg ik uit hoe je bepaalde dingen speelt. De meeste kinderen staan open voor alle muziekstijlen, ik laat meerdere dingen horen, van pop tot jazz en klassiek tot bossa nova. Het mooie is dat je ook andere culturen tegenkomt als je meerdere muziekstijlen leert kennen.”

Uitdagen op eigen niveau
Martijns houdt er bij zijn lessen altijd rekening mee dat iedere leerling anders is. “Elke leerling verdient alle aandacht die hij nodig heeft. Wanneer ze op hun eigen niveau worden uitgedaagd, motiveert dat, en dan komt de inzet vanzelf. En iedereen die zich inzet, kan gitaar leren spelen.”

Lesdagen maandag, woensdag en donderdag

Het is mogelijk eerst een proefles te nemen. Lessen worden in overleg ingepland.
Voor meer informatie graag contact opnemen via e-mail of telefoon.

Info en inschrijven tot 21 jaar via Cultuurhuis Heemskerk: inschrijfformulier | of t. 0251 836 003.
Info en inschrijven vanaf 21 jaar bij Martijn Ensing.