Nee, dit gaat niet over motoren en auto’s. De Suzuki waar dit over gaat is de beroemde Japanse vioolpedagoog Shinichi Suzuki die een methode heeft ontwikkeld die over de hele wereld met groot succes wordt gebruikt. Vijf docenten van het Cultuurhuis Heemskerk (viool, altviool, cello, contrabas en dwarsfluit), hebben in binnen- en buitenland Suzukiopleidingen gedaan en dat maakt het cultuurhuis tot een unieke plek. Wat is zo bijzonder aan Suzuki en waarom is dit (in ieder geval volgens ons) de allerbeste methode?

Uit het hoofd

Muziek wordt uit het hoofd gespeeld. Verbluffend om te zien met hoeveel gemak leerlingen dit doen. Omdat de noten er pas later in het proces bijkomen is er ruimte om muzikaler en zuiverder te spelen en tijdens het spelen contact te maken met medemuzikanten.

Individueel én samen

Er zijn wekelijks individuele lessen (30 minuten of langer) en om de week groepslessen met andere leerlingen van hetzelfde niveau. In de groepslessen wordt samen gespeeld met wat in de individuele lessen is geleerd. Er is ook een ensemble voor de gevorderde leerlingen (Daar worden wél noten gelezen). Ook is het mogelijk dat leerlingen van 7 t/m 11 jaar eerst mee gaan doen met de Ontdektuin viool, cello of dwarsfluit met de Speelmee-Weken (8 kennismakingslessen).

Ouder is superbelangrijk

Voor kinderen tot 12 jaar speelt een van de ouders een essentiële rol. Die ouder is altijd bij de lessen en bij het dagelijks studeren thuis. Op deze manier houden kinderen het oefenen beter vol, wordt er preciezer gestudeerd en gaat het sneller dan wanneer kinderen het in hun uppie moeten doen.

Prachtige muziek, etudes zijn muziekstukken

Alle Suzukileerlingen op de hele wereld gaan door hetzelfde repertoire heen. De muziekstukken zijn mooi en geliefd. In werkelijkheid zijn de stukken verborgen etudes, opbouwend van simpel tot steeds uitdagender, ieder stuk staat technisch gezien op de schouders van het vorige. Het vinden, componeren en rangschikken van die stukken laat de genialiteit van Shinichi Suzuki zien.

Fijne sfeer van gemeenschappelijkheid

Door de groepslessen en de concerten (minstens 2 per jaar) ontstaat er een goede band tussen leerlingen en tussen ouders en is er aangename vriendschappelijkheid, vergelijkbaar met wat pubers later in jeugdorkesten gaan meemaken. We kennen elkaar en steunen elkaar. De lekkere, zelf gemaakte, hapjes en de gezelligheid bij de grote zomer- en winterconcerten laten dat zien.

Ook internationaal

Die gemeenschappelijkheid en het gedeelde repertoire maken ook internationale banden mogelijk. Veel Nederlandse Suzukileerlingen doen mee aan workshops in Duitsland, België en Engeland en soms zelfs in de VS. De gemeenschappelijke taal is het Suzukirepertoire.

Ook voor volwassenen

De methode is, met een paar aanpassingen, ook uitermate geschikt voor volwassenen. Meerdere volwassenen zijn leerling bij ons.

Het Suzukipakket voor leerlingen tot 21 jaar van het cultuurhuis bestaat uit elke week 30 minuten privé les, om de week een groepsles en 2 concerten per jaar. Andere varianten zijn ook mogelijk. Neem voor meer informatie contact met onze administratie van maandag t/m donderdag van 13.30 tot 17.00 uur.

T. 0251 836003

E. info@cultuurhuisheemskerk.nl